İLK ADIM SPOR AYAKKABI MODELLERİ
Ebeveynlerin en kıymetli varlıkları olan bebeklerin, anne babalarının destekleri ile ilk adımlarını atmaya başlamaları sonrası, bu yeni serüvende onlara eşlik edecek ilk adım ayakkabılarına ihtiyaçları vardır. İlk adım ayakkabıları, yürümeye yeni başlayan ve özgürlüklerini kazanmanın coşkusuyla oradan oraya koşuşturan bebeklerin dengeli ve sağlıklı adımlar atabilmesi için büyük önem taşımaktadır.
İlk adım ayakkabıları bebeğin ilk adımlarında ona güven verecek, destekleyici ve yardımcı görevlerde bulunacaktır. Her ayakkabının bir kullanım amacı vardır. Nasıl ki bebek deniz ayakkabıları bebeğin denizde ya da havuzda ıslak zeminlerde kaymasını ve düşmesini, bebek sandaletleri yaz aylarında bebeğin ayaklarının terlemesini engellerse; ilk adım ayakkabı modelleri de bebeğin yürümeye başladığı ilk adımlarında daha güvenli olmasına ve yürüme eylemini öğrenme sürecini sağlıklı şekilde atlatmasına destek olmaktadır.
İlk adım ayakkabı modelleri arasında en tercih edileni ilk adım spor ayakkabı modelleridir. Hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından en çok tercih edilen ayakkabı modeli olan spor ayakkabılar, ilk ayakkabıları alınacak bebekler için de çoğunlukla tercih edilen modeldir. İlk adım bebek spor ayakkabıları esnek, hafif ve yumuşak yapıları ile dikkat çekmektedir. Kız çocuklar ve erkek çocuklar için farklı renk ve desende tasarlanmış ilk adım bebek spor ayakkabı modelleri her mevsim için ayrı özelliklere sahiptir. Yaz mevsimi için tercih edilecek bebek ilk adım spor ayakkabıları nefes alan ve hafif, kış mevsimi için tercih edilecek ayakkabılar ise kalın ve kaymaz tabanlı, su geçirmez özellikli spor ayakkabı modelleridir.
İLK ADIM SPOR AYAKKABISI NASIL OLMALI?
İlk adım bebek spor ayakkabı modeli öncelikle hem ebeveyn hem de bebek için kullanım kolaylığı sağlamalıdır. Cırtlı ve lastikli tasarıma sahip ilk adım spor ayakkabıları ayakkabının giyilme ve çıkarılma aşamalarında hem ebeveynlere hem de çocuğa pratiklik ve rahatlık sağlayacaktır.
Bebek ilk adım spor ayakkabısı seçiminde ayakkabının üretildiği malzeme oldukça önemlidir. Deri, keten, pamuk gibi doğal malzemeden üretilen ilk adım spor ayakkabıları; bebeklerin ayak şeklini diğer materyallere oranla daha hızlı alması nedeniyle bebeklerin ayakları anatomik yapısına uygun, sağlıklı gelişim göstermeye devam etmektedir. Ayrıca yapay malzemelerden üretilen ayakkabılarda, bebeğin ayağının terlemesi nedeniyle açığa çıkabilen kimyasal bileşenler bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden doğal malzemelerin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
İlk adımlarını henüz atmaya başlamış, devamlı yalpalayan bebeğin, yürüme eylemine karşı olumsuz yargı geliştirmemesi ve daha kolay düşmemesi için ilk adım bebek spor ayakkabısının hafif malzemeden üretilmiş olması gerekmektedir. İlk adım bebek spor ayakkabının, bebeğin ayağını doğru şekilde kavraması ve bebeği güvende hissettirmesi için bilek desteği olmasına, bileği kavrayarak daha güvenli bir yürüme hissi vermesine dikkat edilmelidir. Bebeğin düşme riskini en aza indirmek ve güvende hissetmesini sağlamak için kaymaz tabanlı bebek ilk adım spor ayakkabısı tercih edilmelidir.
İLK ADIM SPOR AYAKKABISI NASIL SEÇİLİR?
Ebeveynler için en zorlu bebek alışverişi ayakkabı seçimidir. Bebek sağlığını birinci dereceden etkileyen, aksesuar olmaktan ziyade sağlıklı ayak gelişiminde direkt rolü bulunan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
İlk adım spor ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk nokta, bebeğe mevsime uygun ayakkabı giydirilmesidir. Satın alınacak ayakkabının mevsim şartlarına uygun olması bebeğin günlük hayattaki konforu ve ayak sağlığı için oldukça önemlidir. Mevsim şartlarına uygun olmayan ayakkabılar bebeğin günlük akışını etkileyeceği gibi genel sağlığı içinde problemler oluşturacaktır.
Bebek ilk adım spor ayakkabısı alışverişinde ayakkabıyı kullanacak bebeğin de bulunmasına önem verilmelidir. Bebekler her geçen gün büyür ve ayak numaraları da sıklıkla değişir. Ayrıca ayakkabının kalıbına göre de bebeğe uygun olan ayakkabı numarası değişebilmektedir. Ayakkabı alışverişlerinde ayakkabının bebeğe denetilmesi ve güncel ayak numarası belirlenerek ayakkabı seçilmesi önem taşımaktadır. Bebeğe denetilen ayakkabının, ayağı tam kavramasına, parmak ucu ve topuk bölümünde yarım santimetre kadar boşluk kalmasına ve ayakkabının ayağı sıkmamasına dikkat edilmelidir.
İlk adım spor ayakkabısı için araştırma yapan ebeveynler genellikle ayakkabının ortopedik yapıda olmasını tercih etmektelerdir. Ancak ortopedik ilk adım spor ayakkabısı bilinenin aksine tüm bebekler için tercih edilmesi gereken ayakkabı tipi değildir. Ortopedik ayakkabılar bebeğin ayağında, ayak bileğinde ya da bacağında sağlık problemi oluşması durumunda, alanında uzman hekimler tarafından tavsiye edilen ve bebeğin ayak problemine bağlı olarak özellikleri belirlenmiş ayakkabılardır. Bebeklerin ayak sağlığını korumak ve normal ayak gelişiminin devam etmesi için tercih edilmesi gereken ayakkabı tipi anatomik yapılı ayakkabılardır. Bebek ayakkabısı seçimlerinde bebek ayak sağlığının korunması için anatomik ilk adım spor ayakkabı tercih edilmelidir. Anatomik yapılı ayakkabılar oldukça yumuşak yapılı ayakkabılardır. Yumuşak yapılı ayakkabılar bebeğin ayak şekline hızlıca uyum sağlaması nedeniyle ayak gelişimini destekleyici fayda sağlamaktadır.
İLK ADIM SPOR AYAKKABISI NE ZAMAN ALINIR?
İlk adım ayakkabılarının ne zaman alınması gerektiği tüm ebeveynler tarafından en çok merak edilen konular arasında. Bebekler ilk adımlarını ailelerinin yardımıyla genellikle evde atmaya başlarlar. Evde, düz zeminde yere basmaya başlayan bebeklerin ayak kaslarının gelişmesi, ayaklarının zemini ve basma hissini tanıması için ayaklarında ayakkabı olmaması önemlidir. Çorap, patik gibi yumuşak ve ince dokulu materyallerle yere basmaya başlayan bebekler yürüme kavramına daha kolay uyum sağlayabilmektedir. Bebeğin adımlarını bastığı zeminle daha kolay tanışabilmesi için bebek ilk adım spor ayakkabıları, bebeğin evin dışında adım atmaya başlayacağı zamanlarda satın alınmalıdır. Erken alınmış ilk adım spor ayakkabılar, bebeğin ayak numarasına uyum sağlayamayabileceğinden yürüme ve buna bağlı olarak ayak sağlığı problemlerine neden olabilecektir.